2017:

9 december: Kerstliederen in Zang en Vriendschap (12.15 uur) en in de Gravenzaal (14.15 uur)

18 november treedt Hoor Haar op in de Remonstrantse Kerk te Haarlem. 

Thema van dit concert is dromen, de nacht en de maan.

9 september zong Hoor Haar tijdens het Korenlint 2017 in het gebouw van Zang en Vriendschap aan de Jansstraat en in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwekerksplein.

 1 juli gaf Hoor Haar, na selectie door de Koorbiënnale muziekcommissie, een klein concert in het Proveniershof te Haarlem.2016:

Op 13 december 2016 vierde IKEA Haarlem de Zweedse feestdag van Sint Lucia in haar winkel en Hoor Haar werd gevraagd Kerstliederen te zingen in de vestiging. 

Zo zong het koor bij de ingang, op de beddenafdeling en in het magazijn. 

Concert 5 november 2016 Remonstrantse Kerk Haarlem


Met financiële ondersteuning van de gemeente Haarlem en Het Haarlemsche Muziekfonds

Een gevulde en mooi versierde kerk waarin alles op haar plek viel: de vrouwen van het koor zongen vrijuit met overtuiging en koorlid-sopraan Anja van Breukelen vertolkte het Engelse lied 'thy faint pursuit" solo op een mooie en ontroerende manier. Lyrische tenor Pieter de Goede was een fantastische Orpheus die op een verrassende wijze ten onderging aan de woede van de Menaden. Alle zang werd perfect begeleid door pianiste Lennie Kerkhoff en dirigent Dirk Kaandorp bracht alle deelnemers naar een hoog muzikaal niveau.

Toelichting op Con Amore door Dirk Kaandorp: 

'Voor dit concert kozen we wederom voor het thema ‘liefde’.

De liefde die zo vaak ons leven bepaalt, die zoveel gezichten heeft, die zowel aangename als onaangename verrassingen voor ons in petto heeft, die de loop van de geschiedenis niet zelden heeft beïnvloed, die aards maar ook platonisch kan zijn, die vele dichters, kunstenaars en componisten tot grootse werken weet te inspireren, die kortom in alle mogelijke kleuren en toonaarden een rol speelt in ons leven.

Bij Mendelssohn (twee delen uit zijn “Sechs Duette”) wordt de geliefde, al dan niet afwezig, uit volle borst bezongen én stil bemind.

Voor de “Eichendorfflieder” koos dirigent Dirk Kaandorp vijf bestaande pianostukken: drie etudes van J.B. Cramer,een voordrachtstuk van Schumann en een van de “Lyrische Stücke” van Grieg. Deze stukken gebruikte hij als pianobegeleiding voor de koorstemmen die hij daar bij componeerde. Hij koos daarbij gedichten van Joseph Freiherr von Eichendorff, waarin naast de liefde ook de natuur centraal staat.

Dan volgt een instrumentaal intermezzo. In de werken die we daarna uitvoeren, staat het altijd weer tot de verbeelding sprekende verhaal van Orpheus en Eurydice centraal. De twee jonge geliefden, wier geluk wreed wordt verstoord door een slangenbeet en dat vervolgens definitief eindigt door een al te menselijk trekje van Orpheus. 

Verschillende stukken uit diverse stijlperiodes (en dus van steeds andere componisten) zijn losjes rond dit verhaal gegroepeerd, uitmondend in “La mort d’Orphée” van Leo Delibes. Hij noemde het zelf een ‘scène lyrique’, en het zou inderdaad zomaar een scène uit een opera kunnen zijn. We zien en horen hoe het afloopt met Orpheus als hij niet wil meefeesten met de Menaden, volgelingen dan Dionysus, nimfen die zich voornamelijk met wijn en dans bezighouden. Zij dulden geen tegenspraak als zij anderen uitnodigen met hen te komen dansen en drinken, zelfs niet van een diepbedroefde Orpheus".                                       

Hoor Haar en dirigent Dirk Kaandorp voor aanvang van concert Con Amore.

Foto Pieter de GoedeJubileumconcerten 21 en 22 november 2015, Oosterkerk Haarlem

In november 2015 bracht Hoor Haar de opera Alceste en het was een feest om ons jubileumjaar zo te kunnen afsluiten!

Het verhaal Alceste is gebaseerd op de Griekse tragedie Alcestis van Euripides, een aangrijpende vertelling over liefde, hoop, wanhoop en zelfopoffering.Al in 1776 werd deze opera geschreven door de Duitse componist Christof Willibald Gluck en opgevoerd aan het Franse hof.

Dirigent Dirk Kaandorp heeft de koordelen van de opera herschreven voor vierstemmig vrouwenkoor. Deze bestaat uit de oorspronkelijke ouverture en alle koordelen. Verder wordt de gesproken tekst van de verteller op veel plaatsen instrumenteel omlijst met enkele van de belangrijkste en mooiste aria's en hier en daar een stuk van een recitatief. Door deze opzet wordt de opera van de originele duur van ruim 2 uur teruggebracht naar een duur van 75 minuten.

Het in elkaar zetten van het stuk, waarbij een regisseur, een dirigent, 24 zangers, 4 ballerina's, 4 musici, 1 lichtman, 1 verteller samen moesten werken, was best ingewikkeld. Een extra opgave was dat de Franse teksten uit het hoofd moesten worden gezongen.

Uitvoering

Voor twee keer een uitverkochte zaal zong Hoor Haar de sterren van de hemel. Het werd een vloeiende voorstelling met dansende zangeressen, zingende priesteressen en sierlijke ballerina's. Lidwien Ruigrok sprak de verbindende teksten met veel gevoel voor dramatiek en heldere dictie.Dirigent Dirk Kaandorp leidde het koor en ensemble vol vertrouwen en inpsireerde het koor om alles te geven

Het was de gedroomde afsluiting van een in veel opzichten bijzonder project. 

Het 25 - jarig jubileumproject is met financiële ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds NH, de JC Ruigrok Stichting, de gemeente Haarlem, het VSB Fonds, het Haarlemsche Muziekfonds en de vereniging Hoor Haar tot stand gekomen.

Korenlint 10 september 2016

Korenlint plus Open Monumentendagen Haarlem met optredens in de centrale bibliotheek Haarlem en de Begijnhofkapel

Lunchconcert 9 juli 2016 Grote Kerk Haarlem

Concerten 2015

Lunchconcert 23 mei 2015, Grote Kerk, Grote Markt, Haarlem

Hofjesconcerten, Koorbiënnale, 
Wijngaardtuin, Haarlem, 28 juni 2015

Korenlint    Zaterdag 12 september 2015
12.00 Waalse Kerk, Begijnhof 30, Haarlem
16.00 Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, Haarlem